Puzsér megmondja, de kinek?

sznobjektiv.jpg

A Hír Tv Sznobjektív című műsorát indulása óta nagy érdeklődéssel követem: Puzsér Róbert hozza azt a színvonalat, „odamondós” kritikai szemléletét, amit mindannyian élvezettel hallgatunk – vagy nem. A legkorábbi, a Gang, vagy a Budapest TV-n közvetített Na, mi újság? műsoraiban elkezdett, majd a Gödri Bulcsúval közösen vitt Reklámtörvényszékben tárgyalt témáinak a tovább gondolására is lehetőséget kapott a Sznobjektívben – és most csak kisebb-nagyobb foltokra világítottam rá szerteágazó, több mediális felületen is jelenlévő munkásságában.

Puzsér korábbi műsoraihoz képest a Hír Tv-n látható show felépítésében talán az eddigi legátgondoltabb: 10-es toplistában dolgozza fel a számára legégetőbb közéleti, társadalmi és politikai kérdéseit és formál róluk explicit véleményt (csak az utóbbi években kezdett Puzsér hangot adni politikai nézeteinek, főleg amióta a Magyar Nemzet újságírója lett). Olyan témák kapcsán borogat asztalt – a lista jellegéből kiindulva legfeljebb tíz alkalommal adásonként –, mint hogy mik a legelcsépeltebb újévi fogadalmak, kik a leghitványabb magyar előadók, milyen okok miatt maradhat Orbán Viktor örökre hatalmon, milyen okok miatt nem, vagy éppen melyek a legnagyobb „kulturális szélhámosságok”.

Az érintett témáknak az adásonként történő kitárgyalása mindebből fakadóan nem mond újat azoknak, akik már legalább egy évtizede követik Puzsér munkásságát. Gyakorta visszatér kedvenc kérdéseihez, mint például a modelleknek, marketingszakembereknek vagy épp a bulvárnak a társadalomban, politikában, gazdaságban betöltött szerepéhez. (Mint ahogyan a Magyar Nemzetben Cinkos, aki néma címmel vezetett rovatában is sokszor ismételgeti azokat a gondolatmeneteit, amiket a Szélsőközépben vagy az Apu azért iszik, mert te sírsz!-programsorozatban is előad.) Folytonos önismétlésként éltem meg a Sznobjektív legtöbb adását – mert, természetesen, újabb keletű témákra is reflektál, azonban azok is szervesen illeszkednek Puzsér hermetikusan zárt gondolatrendszerébe. Ha csak egy példát szeretnék kiemelni ezek közül, akkor az a Vágó Istvánnal kapcsolatos konfliktusa. Ennek az előzménye szintén a Sznobjektívhez köthető, a 2016. december 18-ai adásához, ahol Dinnyés Gergellyel alaposan kivesézték Vágó személyét. Ebből keveredett később éles facebook-vita. Szerintem elég, ha nem mondok többet annál, hogy érdemes felfigyelnünk Puzsér érvrendszerére.

Tehát azon túl, hogy van mozgatóereje Puzsér Hír Tv-s műsorának, rengeteg önismétléssel találkozhat benne a néző, ami Puzsér már-már hipnotikusan zárt gondolkodásából fakad. Illetve még egy kérdéssel: miért szükségeltetik mindenképpen egy műsorvezető-társ a Sznobjektívbe? Hiszen azok ellenére, hogy kvázi (sőt ténylegesen) Puzsér áll a középpontjában, ő a műsorvezető, mondhatni, az egész műsor ő rá épül kizárólag, miért kell, hogy Farkas Attila Márton, Gulyás Márton vagy bárki, mindegy ki, mellette üljön? Egészen a tegnapi napig ezen gondolkodtam, és figyelve a legújabb adást, leesett: egyrészről Puzsér társa a médium szerepét tölti be. A műsorvezetőnek szüksége van valakire ahhoz, hogy véleményét, meglátásait, „kritikáit” rajta keresztül – az által, hogy neki mondja el – közölni tudja a nézőkkel. Hiszen a legtöbb esetben nem a közönséghez szól, hanem a másikhoz, de mégsem tekinthetünk a produkcióra úgy, mint kibeszélő- vagy beszélgető műsorra. Másrészről pedig az önlegitimáció miatt van szükség egy társra, aki folyamatosan bólogat Puzsér gondolatait hallva – még ha eleinte ellent is mond neki –, ami valamilyen módon irányítja a közönség véleményformálását akár a terítéken lévő témával, akár a műsorvezetővel kapcsolatban. (Mondom ezt függetlenül attól, hogy én is egyetértek-e Puzsérral, vagy sem.)


Érdekel ez engem? Igen
, mert rendszeresen követem Puzsér munkásságát, valószínűleg nem ez az első és utolsó írásom róla. Összességében fontos és érdekes műsornak tartom a Sznobjektívet azok ellenére is, hogy számomra nem sok újat mond – ezzel nem lehetek egyedül –, azonban a műsor sajátosságából fakadó közvetettség, alakoskodás és az irányított véleménybefolyásolásra tett erőfeszítések furcsává, erőltetetté teszik az adásokat.

Bár az is tény, hogy Puzsér egyedül ezt a műsort nem tudná elvezetni, mert akkor már tényleg bizonytalanná válhat az, hogy tulajdonképpen kinek is mondja oda a magáét.